You are here:

De haven werkt voor Amsterdam

Volg wat we doen om van Amsterdam een leefbare, bereikbare, circulaire en klimaatneutrale stad te maken, waar je goed kunt ondernemen en werken.

Laatste updates

Circulair

“Als kind wilde ik graag van niets, iets maken. Dat is gelukt.”

NPSP maakt verkeersborden, gevels, onderdelen van scooters en treinen, stoelen en banken van biocomposiet: plantaardige vezels gebonden door een hars. Een heel goed voorbeeld van een circulair maakbedrijf. Hoe het werkt? Dat vertelt Rolf Groot, directeur project realisatie.

Leefbaarheid

“We hebben de hele wereld met elkaar verbonden en dat kun je aan de onderwaterwereld zien”

Op de valreep van het vissersseizoen mochten we nog één keertje met ze mee, beroepsvisser Piet Ruijter en stadsecoloog Martin Melchers. Al 35 jaar varen ze samen door het havengebied. Vroeger om te vissen en nu voor het doen van onderzoek naar het leven in het havenwater.

Circulair

Biobrandstof gemaakt met het vet van je kroket

Een groot gedeelte van gebruikt frituurvet wordt in Nederland gerecycled. Toch wordt meer dan de helft van al het frituurvet van Nederlandse huishoudens weggegooid in de prullenbak of verdwijnt het in de afvoer. Zonde, want dit vet kan gerecycled worden tot biodiesel in de Amsterdamse haven. Supercirculair en duurzaam. Maar hoe maak je biobrandstof van het vet van je kroket?

Leefbaarheid

Slimme walstroomkasten in de Amsterdamse haven

Port of Amsterdam ziet het liefst alle bezoekende schepen aan de haven aan de walstroom. Dat is schoner en geeft minder geluid- en geuroverlast voor de omwonenden. Dus kijken we waar we nog meer walstroom kunnen aanleggen. Ondertussen hebben we de bestaande walstroomkasten vervangen voor slimmere exemplaren. Het ging om 55 kasten voor de binnenvaart en 16 kasten voor de riviercruises en superjachten vervangen voor slimmere exemplaren.

Bereikbare stad

Van terminal in de haven naar bodem van het IJ

Bij station Amsterdam Centraal wordt een nieuwe fietsenstalling gebouwd ónder het IJ. Het dak van de fietsenstalling wordt de vloer van de IJboulevard, een gloednieuwe wandelpromenade achter het station. Eind november gingen drie immense tunneldelen voor deze stalling over het water van de haven naar de bouwplaats in het centrum.

Klimaatneutraal

Straks zit er waterstof in het ruim van het schip

De Amsterdamse haven slaat al 750 jaar allerlei goederen en lading over. Ooit begonnen met vis en hout, later kwam daar benzine en cacao bij. Met de ambitie om klimaatneutraal te opereren, begint de haven nu aan een nieuw hoofdstuk: het importeren van groene waterstof. Onder de naam H2A willen we één miljoen ton groene waterstof importeren.

Circulair

Samen maken we Amsterdam circulair

Jelle Sernee, Constance Steenkamp-Faaij en James Hallworth vertellen over hun circulaire toekomstvisie voor de stad. Over de balans terugbrengen, lokale afvalverwerking en de mentaliteit van Amsterdammers. Bekijk nu deel 4 van de videoserie Hart voor de stad.

Klimaatneutraal

Zo wordt de haven een duurzame voorloper

Klimaatneutraal en volledig circulair in 2050. Dat zijn grote ambities voor Amsterdam en Nederland. De haven is hard nodig om deze ambities waar te maken, want dit is de plek waar we op industriële schaal aan de slag gaan. Hier nemen we het voortouw in de transitie naar een duurzame metropoolregio – en samenleving.

Leefbaarheid

"We willen en móeten bijdragen aan verduurzaming van de keten"

Als Amsterdamse haven zijn we een schakel in internationale handelsketens. Zoals de cacaoketen, een belangrijke keten voor onze haven. Mark Hoolwerf, Area Manager bij Port of Amsterdam International, deelt kennis met havens die meer aan het begin van die keten zitten. In Ivoorkust bijvoorbeeld.

Klimaatneutraal

Een klimaatneutrale toekomst

In dit derde deel van de Hart voor de stad videoserie zien we Peter Paul van Voorst, Joey van Elswijk en Frank Tazelaar. Zij praten over wat hen heeft geïnspireerd om zich in te zetten voor een klimaatneutrale toekomst en hoe de doelen van vandaag, volgend jaar alweer achterhaald kunnen zijn.

Ondernemen en werk

Veel meer dan alleen auto-opslag bij Koopman Car Terminal

150.000 voertuigen passeren jaarlijks de Car Terminal van Koopman in de Amsterdamse haven. Ruim 150 mensen werken hier hard om al die voertuigen op de juiste plek te krijgen of gebruikte voertuigen klaar te maken voor de tweedehandsmarkt. Je komt er dus een grote variatie aan beroepen tegen: van monteurs tot hikers en van kantoormedewerkers tot medewerkers van de wasstraat. Wij spraken Dries Winters, manager Finance & Control, over het werk bij een van de grootste terminals in de haven.

Ondernemen en werk

Windpark Fryslân: mede mogelijk gemaakt door Amsterdam

Op het IJsselmeer wordt op dit moment hard gewerkt aan Windpark Fryslân. Dit windpark gaat zo’n 500.000 huishoudens voorzien van windenergie. Fun fact: de logistieke processen worden ondersteund vanuit de Amsterdamse haven.

Hart voor de stad

Veel mensen maken zich hard voor het welzijn en de toekomst van Amsterdam. In de videoserie Hart voor de stad vertellen deze changemakers over hun persoonlijke drijfveren en motivatie om écht het verschil te maken.

Klimaatneutraal

Van kolencentrale naar duurzame energiehub

De voormalige kolencentrale in onze haven wordt een hub voor duurzame energie. De tijd is rijp om andere energiebronnen aan te boren. 

Hoe herstellen we het ecosysteem onder water?

Leefbaarheid

Hoe herstellen we de biodiversiteit onder water? 

Een kunstmatig rif om het ecosysteem onder water te herstellen, zou dat werken? ReefSystems is overtuigd van wel. Sinds een jaar werkt de start-up aan een kunstmatig rif om de biodiversiteit te bevorderen. Lees verder...

Groene stroom

Klimaatneutraal

Bedrijven in de haven voorzien elkaar van groene stroom

Bedrijven in de haven hebben veel energie nodig. Dat legt veel druk op het elektriciteitsnetwerk van Amsterdam. Met het Shared Energy Platform leveren bedrijven in de haven stroom aan elkaar en wordt het elektriciteitsnetwerk ontlast. Lees verder...

Ondernemen & werk

Goede chocolade voor een eerlijke prijs bij de Chocolatemakers

De Chocolatemakers hebben met hun duurzame chocoladefabriek de volledige cacaoketen zelf in de hand. De cacaobonen worden rechtstreeks bij de boeren gekocht, en vervolgens emissievrij per zeilschip naar de Amsterdamse haven gevaren. In de fabriek aldaar wordt van de bonen chocolade gemaakt. Goed voor de boeren, de natuur, en het klimaat.

Circulair

Bouwen aan veilige bruggen en kades vanaf het water

Aan de westkant van het centrum werkt gemeente Amsterdam aan de Oranje Loper: de versteviging van negen bruggen, vanaf het Raadhuisplein tot aan het Mercatorplein. De bruggen op deze route zijn meer dan 100 jaar oud en nodig toe aan vervanging. Maar de route is één van de meest gebruikte routes door fietsers, openbaar vervoer en ander verkeer. Hoe blijft deze belangrijke slagader tijdens dit bouwproject bereikbaar?

Circulair

De waarde van afval: van GFT naar biogas

Gemiddeld produceert een Amsterdammer zo’n 377 kilo afval per jaar. Dat is één kilo per persoon per dag. In een circulaire economie heeft deze afval waarde en dient het als grondstof. Daar werken we in de Amsterdamse haven naartoe. Verschillende bedrijven weten hier al wel raad met het afval. Of het nu om huishoudelijk afval gaat voor de energieopwekking bij AEB of GFT voor het maken van biogas.

Leefbaarheid

95% minder uitstoot met dampverwerkingsinstallaties

Schippers kunnen vanaf nu hun binnenvaartschepen ook stilliggend ontgassen. De stoffen die daarbij vrijkomen worden vervolgens verwerkt met de komst van nieuwe installaties. Dit zorgt voor betere luchtkwaliteit en is goed voor de gezondheid van omwonenden, schippers en bemanning.

Bereikbare stad

Testen, testen en nog eens testen: Zeesluis IJmuiden is klaar voor gebruik

Zeesluis IJmuiden is, zoals dat heet, technisch klaar. De aannemer OpenIJ heeft het waterwerk opgeleverd aan Rijkswaterstaat. Op papier werkt alles. Om te kijken of dat voor de praktijk ook geldt, is de nieuwe sluis gedurende negen weken operationeel getest, samen met alle nautische dienstverleners en klanten. Het resultaat: de grootste sluis ter wereld, is klaar voor gebruik!

Leefbaarheid

De verduurzaming in de scheepvaart win je met brandstoffen

Ze hebben beiden zout water door de aderen stromen, maar schuwen draconische maatregelen niet: Henri van de Weide en Peter Alkema vinden dat we schepen – die te veel emissies uitstoten - in de Amsterdamse haven moeten weigeren. “Wij gaan de eerste schepen binnen een paar jaar niet in het centrum toelaten als ze niet aan onze eisen voldoen. En nog een stap verder: vanaf 2030 moet de zeecruise aan de kade emissieneutraal zijn.”

Klimaatneutraal

De rode loper voor hernieuwbare brandstoffen is 20 hectare groot

Het is één ding om nieuwe initiatieven in de circulaire economie toe te juichen en de energietransitie te willen faciliteren. Het is iets anders om er daadwerkelijk schaarse grond voor vrij te maken. Met BioPark, een terrein in het hart van de Amsterdamse haven, is dat precies wat we doen. Dit terrein van 20 hectare wordt hét centrum voor de productie van hernieuwbare, duurzame brandstoffen.

Klimaatneutraal

Samen maken we van Nederland Waterstofland

Waterstof is de schone energiedrager van de toekomst. Daar maken we ons samen met andere havens en bedrijven in Nederland hard voor. En dus hebben we ons aangesloten bij MissieH2. Het doel van deze missie: de bekendheid van waterstof bij het Nederlandse publiek vergroten. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? Wij spraken met grondleggers Ulco Vermeulen en Henk Jacobs van Gasunie over het ontstaan en de doelen van MissieH2.

Circulair

Plastic recyclers in de haven zoeken gedragsverandering

We leveren allemaal een bijdrage aan het verduurzamen van onze samenleving. De één eet minder vlees, de ander heeft een wormhotel op zijn balkon of in de tuin en weer een ander maakt zijn huis energieneutraal. Al deze kleine beetjes helpen, maar het echte verschil kunnen we pas maken als er op industriële schaal duurzaam en circulair wordt gewerkt. Zoals in de Amsterdamse haven. Daar werken allerlei bedrijven aan het vormgeven van de circulaire economie. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Circulair

Samen voor een sterk circulair Amsterdam

Een circulaire economie is geen verzameling van initiatieven. Het is een ecosysteem waarin iedereen en alles verbonden is en bedrijven, ideeën, afvalstromen én de stad elkaar versterken. Als havenbedrijf spelen we daarin een verbindende rol.

Klimaatneutraal

Groene waterstof als katalysator van de energietransitie

Port of Amsterdam maakt zich sterk voor groene waterstof als energiebron van de toekomst. Maar wat kun je met waterstof? En hoe snel gaan die ontwikkelingen? In dit artikel vind je de antwoorden op deze en andere vragen.

Klimaatneutraal

"De haven is de machinekamer van de metropool"

Toegang tot schonere brandstoffen, duurzame energie en schone lucht. Zomaar een aantal voordelen van de energietransitie die nu plaatsvindt in de Amsterdamse haven. Hoe die haven de 'schone machinekamer' van de metropool wordt, vertelt Eduard de Visser, Director Strategy & Innovation bij Port of Amsterdam.

Ondernemen en werk

Wat is de toegevoegde waarde van de windparken op zee ?

De ontwikkelingen op het gebied van offshore wind gaan hard. Dat moet ook wel, want offshore speelt een belangrijke rol in de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Klimaatneutraal

Amsterdam krijgt eerste bio-LNG-installatie van Nederland

Amsterdam heeft een primeur: in juni 2021 staat de eerste bio-LNG-installatie van Nederland in de haven. Met de bio-LNG uit Amsterdam kan jaarlijks meer dan 13 miljoen kilometer CO2-neutraal worden gereden. Dat is zo’n 370 keer de aarde rond!

Varende batterij

Leefbaarheid

Is deze varende batterij de oplossing voor de stad?

CO2-neutraal in 2050… hoe bereiken we dat? Met grote en kleine initiatieven. Van windparken in het havengebied, tot deze compacte drijvende batterij van SKOON, die je overal in Amsterdam kan tegenkomen. Lees verder...

Bereikbaarheid

De bereikbare stad

Voor de leefbaarheid van de stad Amsterdam is het belangrijk dat er minder bouwlogistiek verkeer is in de binnenstad. In deel 2 van de videoserie Hart voor de stad hoor je de tot op het bot gemotiveerde mensen die zich dagelijks hard maken voor de bereikbaarheid van de stad.

Leefbaarheid

De haven is verrassend groen

Bij een haven denk je vaak aan kades, kranen en grote bedrijven. Maar er is ook heel veel groen. In dat groen van de haven leven padden, zwaluwen en nog meer bewoners. We beheren dit stukje van het havengebied met veel zorg, want het is van groot belang voor de biodiversiteit in onze regio. Lees verder...

Zon in de haven

Klimaatneutraal

In de Amsterdamse haven komt de energie van het dak

Met het programma ’Zon in de haven’ verlagen we de energierekening van bedrijven in de Amsterdamse haven – en maken we de haven groener. Hoe? Vanaf de daken! Lees verder...

Waterstof tanken

Klimaatneutraal

Straks kun je waterstof tanken in de Amsterdamse haven

Bij Port of Amsterdam geloven we dat waterstof een belangrijke rol speelt in het halen van de klimaatdoelstellingen. Daarom maken we ons sterk voor deze energiedrager en verwelkomen we initiatieven waarmee het op grotere schaal toepasbaar wordt. Zoals dit waterstoftankstation, dat in 2021 in de haven wordt geopend. Lees meer...

Circulair

EndLESS Amsterdam: vier redenen om deze tentoonstelling te bezoeken

Benieuwd hoe een circulair Amsterdam er in 2050 uitziet? EndLESS Amsterdam laat het je zien.