You are here:

Een leefbaar Amsterdam

Wij gaan voor Amsterdam waar je fijn kunt wonen. Waar plek is voor haven én huizen. En waar de haven een goede buur is. Daarom gaan we slim om met de ruimte die we hebben. En zorgen we ervoor dat de haven zo stil en schoon mogelijk is.     

Laatste updates

Leefbaarheid

"We willen en móeten bijdragen aan verduurzaming van de keten"

Als Amsterdamse haven zijn we een schakel in internationale handelsketens. Zoals de cacaoketen, een belangrijke keten voor onze haven. Mark Hoolwerf, Area Manager bij Port of Amsterdam International, deelt kennis met havens die meer aan het begin van die keten zitten. In Ivoorkust bijvoorbeeld.

Klimaatneutraal

Van kolencentrale naar duurzame energiehub

De voormalige kolencentrale in onze haven wordt een hub voor duurzame energie. De tijd is rijp om andere energiebronnen aan te boren. 

Varende batterij

Leefbaarheid

Is deze varende batterij de oplossing voor de stad?

CO2-neutraal in 2050… hoe bereiken we dat? Met grote en kleine initiatieven. Van windparken in het havengebied, tot deze compacte drijvende batterij van SKOON, die je overal in Amsterdam kan tegenkomen. Lees verder...

Leefbaarheid

De verduurzamingsslag in de scheepvaart win je met brandstoffen

Ze hebben beiden zout water door de aderen stromen, maar schuwen draconische maatregelen niet: Henri van de Weide en Peter Alkema vinden dat we schepen – die te veel emissies uitstoten - in de Amsterdamse haven moeten weigeren. “Wij gaan de eerste schepen binnen een paar jaar niet in het centrum toelaten als ze niet aan onze eisen voldoen. En nog een stap verder: vanaf 2030 moet de zeecruise aan de kade emissieneutraal zijn.”

Leefbaarheid

Damen Shiprepair Amsterdam: "Wij verduurzamen schepen"

Op 24 september houdt Damen Shiprepair Amsterdam (DSA) een open dag. Bezoekers krijgen een uniek kijkje op één van de grootste scheepswerven die Nederland nog heeft en waar honderden mensen werkzaam zijn. Sarah de Waart van DSA vertelt wat er op een scheepswerf zoal gebeurt.

Leefbaarheid

De haven is verrassend groen

Bij een haven denk je vaak aan kades, kranen en grote bedrijven. Maar er is ook heel veel groen. In dat groen van de haven leven padden, zwaluwen en nog meer bewoners. We beheren dit stukje van het havengebied met veel zorg, want het is van groot belang voor de biodiversiteit in onze regio. Lees verder...