Hoofdmenu

MenuClose

Havenfietsen

Nieuwsgierig naar wat er allemaal in de haven te zien is? Verken het Amsterdamse havengebied op de fiets.

Loading the player ...

Er lopen vier bewegwijzerde fietsroutes door de haven, ieder met een eigen karakter en voorzien van informatieborden op markante punten. Industrie, flora, fauna en prachtige uitzichtpunten, je komt het onderweg allemaal tegen. 

Op de uitzichtpunten langs de routes heb je prachtig uitzicht op de havenbekkens, het Noordzeekanaal, de schepen, industrieel erfgoed en natuur in het havengebied.

Ruigoord route (18 km)

Download de gedetailleerde routebeschrijving.

Deze contrastrijke route voert door de veenweiden van het Geuzenbos en Spaarnwoude en door de grootste brandstofoverslag van Europa. U kunt ijsvogels tegenkomen, de blauwborst en rugstreeppadden. Bij kunstenaarskolonie Ruigoord  kijkt u vanaf de dijk uit over de Vopak terminal. Achter Vopak pioniert Havenbedrijf Amsterdam met tijdelijke natuur: bedrijven kunnen op braakliggende grond de natuur de kans geven zich te ontwikkelen en het terrein gebruiken zodra zij het nodig hebben.

Westhaven route (16 km)

Download de gedetailleerde routebeschrijving.

Hier is goed te zien hoe flora, fauna en industrie samengaan. U komt langs enorme overslagterreinen voor auto's, maar ook langs de visdievenkolonie en een helofytenfilter, waar planten afvalwater zuiveren. In een schoorsteen van het Afval Energie Bedrijf huizen slechtvalken. De route gaat langs verschillende recyclingbedrijven. Op een lange strekdam omgeven door water kunt u in alle rust uitkijken over het Noordzeekanaal.

Hemhaven route (12 km)

Download de gedetailleerde routebeschrijving.

U rijdt door het imposante landschap van de grootste brandstofoverslag van Europa, met kolenbergen, hoge kolentransportbanden en olietanks. Uitzichtpunten bieden gevarieerde havenbeelden, zoals over het Noordzeekanaal, de havens en industrieel erfgoed van Zaandam, de zwaluwenwand bij de Hempont en de imposante bergen schroot en bouwmaterialen van de Westhaven.

 

Stadhaven route (6 km)

Download de gedetailleerde routebeschrijving.

U fietst langs de stadsrand met bijzondere architectuur, zoals de verbouwde graansilo's op de Silodam. Aan de overkant van het IJ liggen oude scheepswerven waar tegenwoordig mediabedrijven zitten. De Haparandadam is een ideale plek om schepen te spotten. Links is Stadhaven Minerva. Met opvallende nieuwbouw, nieuwe bedrijfsruimtes in industrieel erfgoed, beeldbepalende horeca (Pont 13 en REM-eiland) en een cultuurpodium ontwikkelt dit gebied zich tot dé creatieve hotspot van Amsterdam. 

 

Wilt u een gedrukte brochure? Stuur uw verzoek per mail naar havenfietsen@portofamsterdam.nl (onder vermelding van: uw naam en post adres).

U kent hem ook hier downloaden.

Veel fietsplezier!

Havenfietsen kaart Havenfietsen beschrijving

Media